• Kézzel festett!
  • Különböző dekorok és formák!
  • Egyedi igény szerint is!
  • Gyárlátogatás!
  • Magyar termék!

A herendi kerámiagyártás

Törekvő vállalkozók a Dunántúl évszázados fazekashagyományaira támaszkodva az 1830-as években Bakonyalján kerámia műhelyt alapítottak, melynek termékei azután városlődi majolika néven váltak ismertté. Sikerült a gyártási folyamatokat tökéletesíteni, a műhelyt manufaktúra méretűvé fejleszteni és a jellegzetes termékekkel a magyar kerámiafestés tarka virágmintáinak hagyományait ápolva és továbbfejlesztve a honi piacon teret nyerni.

A II. világháború során a gyár elpusztult, majd 1969-ben az akkori Herendi Porcelángyár, a település közelében annak gyáregységeként újra elindította a majolikagyártást, Városlődi Majolikagyár név alatt. A cég 300 alkalmazottjával, több mint 100 festőjével, Magyarország egyik legjelentősebb kerámiagyártójává lépett elő. Elődeink is nagy súlyt fektettek a kézművesek (modellkészítők, korongosok, festők) minőségi munkájára, akik közül sokan a herendi porcelángyár! szakiskolában sajátították el szakismereteiket. A sikerek igazolják a gyár fejlődési törekvéseinek helyességét: kézi kerámiafestéssel, a korábbi alapokra támaszkodva hagyományőrző módon új, divatos és modern stílusjegyekkel, friss színeket alkalmazva kiváló minőségű és elérhető áru használati tárgyakat készíteni!

1991-ben a magyarországi rendszerváltás során az elsők között lezajlott a cég privatizációja, olyan módon, hogy a társaság a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt-től különválva Herendi Majolikagyár Kft. névvel önálló életet kezdett és 100 %-ban dolgozói tulajdonba került. A korábbi telephelyen és termelő berendezésekkel, a korábbi hagyományokat részben tovább ápolva, de sok vonatkozásban meg is újulva folytatódik a márka térnyerése úgy belföldön, mint "Herend Village Pottery" márkanév alatt külföldön is.

A több mint 350 különféle forma között a római táltól a minden igényt kielégítő készletekig (étkészletek, teás/kávés és mokkáskészletek) nagy számban találhatunk jól használható, esztétikus tárgyak a háztartás, a szabadidő, a hobbikonyha, az étkezőasztal és az igényes lakberendezés számára. Jelenleg 3 sikeres formacsalád készül a népies kerámiák egyszerűségét őrző "Klasszikus", a középkori cink és ónművészet formavilágából született "Barokk" és a szögletes formájú "Modern".
A formák és minták sokasága Szekeres Károly Munkácsy-díjas tervezőművész, külföldi iparművészek és tervezőművészek tervei nyomán alakultak ki. Az összetéveszthetetlenül sajátos stílusirányzat elegáns, de mégis vidám megjelenésével az egyik meghatározó művészi színfolt a világ kerámiagyártásának palettáján.

Ami a gyártást illeti, a termék hazai alapanyagokból saját recept szerint készül világszínvonalú külföldi mázakat és festékeket felhasználva. Az első, "zsengélő" égetés 1000 C. fokon , míg a második, mázas és a harmadik, dekor égetés 1100 C. fok közeli hőmérsékleten történik. Ezen gyártási körülmények teszik lehetővé a festett minták mázba süllyedését, melynek eredményeként alakulnak ki a remek használati tulajdonságok: a termék a legszigorúbb egészségügyi szabványoknál sokkal jobb értékeket mutat, mosogatógépben tisztítható, s mivel fémes díszítést nem tartalmaz, mikrohullámú készülékben is kiválóan használható.

 

Régió Regia, Vitkócz Éva