• Kézzel festett!
  • Különböző dekorok és formák!
  • Egyedi igény szerint is!
  • Gyárlátogatás!
  • Magyar termék!

A gyár története

 A csodák márpedig újjászületnek

Jó emberekkel jó dolgok történnek – bár jelen esetben a jó dolgokkal történtek a jó emberek. Herenden egy elhivatott vállalkozó, Csatári László, és felesége Csatáriné Ódor Valéria új életet lehelt a herendi majolikagyárba. Így nem csak a több évszázados fazekas hagyományok élhetnek tovább, nem csak a vasárnapi asztalt öltöztethetik díszbe a csodaszép porcelánok, hanem a régió jelentős turisztikai attrakciója, igazi hungarikum élhet újra méltó életet.

2008. december 5-én adták át ünnepélyes keretek között a magántőkéből felújított gyárat. A protokoll után jött azonban  az igazi látnivaló – a teljes gyártási folyamatot megmutatták a tulajdonosok. Végigjárhattuk, hogyan formálják a  gyurmaszerű tömböket végül kézzel festett, kecses tányérokká, szép ívű csészékké, hibátlan tálakká, kiöntőkké. A  majolikagyárban ugyanis kézi öntés vagy préselés után a gyártás folyamán kézről kézre adva dolgozik minden  munkatárs minden terméken, amely megfizethetetlen eszmei értéket ad a legapróbb kiegészítőnek is.
Csatári László a majolikagyár további működéséhez szükséges fejlesztéseket – mintegy 80-90 millió forint összértékben  – saját tőkéből valósította meg, melyekkel új munkahelyeket teremtett és teremt a jövőben is.
A felújítás során a következő fejlesztések valósultak meg (több mint 2100 m2-en):– teljes közműcsere, hőszigetelés, új ebédlő és szociális blokk (mosdó, zuhanyzó, öltöző)
– nyílászárócsere, falhiánypótlás, villamoshálózat teljeskörű felújítása
– égetőkemencék valamint a technológiai gyártósor felújítása, kazánház és teljes fűtésrendszer kialakítása
– az egykori raktárépületből tetszetős eladóteret alakítottak ki
A 22 embernek munkát adó, újjáépített gyár alkalmassá vált látogatók, turista csoportok fogadására is, akik a majolikagyártás egész folyamatát végigkövethetik.
A szalagátvágást megelőzően Vajai László, Herend polgármestere úgy fogalmazott, Csatári László - aki 2000-ben az Év Vállalkozója lett, s azóta Minőségi Díjas – egy nagyszerű lehetőséget teremtett Herendnek és környékének. A polgármester üdvözölte azokat a fejlesztéseket, amelyek újra megteremtették a nemzeti kincsnek is tekinthető majolika gyártását, majd elmondta, emellett az új tulajdonos olyan szociális körülményeket alakított ki, amelyek egyáltalán nem jellemzőek a mai vállalkozásokra. Elindult valami, ami csodálatos- fogalmazott Vajai László, aki a herendi önkormányzat részéről együttműködéséről és segítségéről biztosította a tulajdonos, Csatári Lászlót.

 Régió Regia, Vitkócz Éva